Badacze UW chcą uratować język wilamowski
2 marca 2016, 11:31Jest pierwszym językiem dla zaledwie około 30 osób - mieszkańców miasteczka Wilamowice. Choć powstał w połowie XIII wieku, to dziś grozi mu wymarcie. Badacze z Uniwersytetu Warszawskiego rozpoczęli projekt, który ma ocalić od zapomnienia język wilamowski.
Słodzone napoje wiążą się z większą ilością tłuszczu brzusznego
13 stycznia 2016, 12:43U dorosłych w średnim wieku regularne picie słodzonych napojów wiąże się z większą ilością tłuszczu brzusznego, a ten zwiększa ryzyko różnych chorób, w tym cukrzycy czy chorób serca.
Powrót (agresywnego) puszczyka
31 grudnia 2015, 11:39Puszczyk kreskowany (Strix varia), który w styczniu i lutym tego roku atakował w parku w Oregonie biegaczy, atakuje znowu od końca listopada, tym razem pracowników rządu.
Piwo dla ratowania Wielkiej Rafy Koralowej
11 grudnia 2015, 13:31Jak ocalić Wielką Rafę Koralową? Wg Jamesa Gruegona, sprzedając i pijąc piwo o mówiącej za siebie nazwie Great Barrier Beer.
Raport MPAA o najgroźniejszych piratach
12 października 2015, 11:28MPAA (Stowarzyszenie Przemysłu Filmowego Ameryki) złożyło w Biurze Przedstawiciela Handlu USA (USTR) raport, w którym identyfikuje kraje, z których pochodzą najniebezpieczniejsze witryny pirackie na świecie.
Umiarkowane ilości piwa chronią kobiety przed zawałem
25 września 2015, 09:50U kobiet, które piją piwo najczęściej 1-2 razy w tygodniu, ryzyko zawału jest o 30% niższe niż u kobiet, które piją go bardzo dużo lub nie piją w ogóle. Wskazują na to wyniki szwedzkiego studium Kvinnostudien, w ramach którego losy 1462 pań śledzone są już od niemal pół wieku.
Wyślij swoje nazwisko na Marsa
20 sierpnia 2015, 11:09Już w przyszłym roku wystartuje kolejna marsjańska misja NASA InSight. Każdy chętny może teraz wysłać na Marsa swoje nazwisko. Wystarczy przed 8 września wejść na prowadzoną przez NASA witrynę i zostawić na niej swoje dane. Trafią one do mikrochipa, który poleci na Czerwoną Planetę.
Duże spożycie piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny
23 czerwca 2015, 13:12Spożywanie dużych ilości piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny, czyli metabolity wytwarzane przez grzyby.
Umami w górę, słodycz w dół
14 maja 2015, 11:56Badając wpływ hałasu na pokładzie samolotu na smak, naukowcy z Uniwersytetu Cornella stwierdzili, że podróżując w ten sposób, dobrze jest wybierać z oferty sok pomidorowy.
Tempo picia alkoholu zależy od kształtu naczynia
7 maja 2015, 06:37Prędkość, z jaką pijemy alkohol, zależy od kształtu szklanki. Pomocne w spowalnianiu tempa są też znaczniki na naczyniu.